LibAttach - NetBackup Mount Request to LibStation Fails with "TpErrno = Robot operation failed" (Doc ID 1584756.1)

Last updated on DECEMBER 14, 2016

Applies to:

Sun StorageTek Library Attach (LibAttach) Software - Version 1.4.1 to 1.4.3 [Release 1.4]
Sun StorageTek Library Station (LibStation) Software - Version 6.0 to 7.2 [Release 6.0 to 7.0]
Information in this document applies to any platform.

Symptoms

Netbackup mounts are failing with these error messages:

14:06:26.990 [2232.1416] mount_open_media: Waiting for mount of media id 601080 (copy 2) on server media-server-303.
14:06:26.990 [2232.1416] mount_open_media: setting mount timeout to 7200 seconds
14:06:26.990 [2232.1416] openNTDevice: config_path: {6,0,0,0}, serial_num: 531002001997
14:06:26.990 [2232.1416] get_drive_path: SCSI coordinates {6,0,0,0}, dos_path \\.\Tape3, pnp_path \\?\scsi#sequential&ven_stk&prod_t10000a#5&20ce9137&0&000000#{53f5630b-b6bf-11d0-94f2-00a0c91efb8b}
14:06:26.990 [2232.1416] check_serial_num: serial number match for drive with SCSI coordinates {6,0,0,0}, dos_path \\.\Tape3, drive serial number 531002001997, expected serial number 531002001997
14:06:26.990 [2232.1416] manage_drive_before_load: SCSI RESERVE
14:06:26.990 [2232.1416] manage_drive_before_load: report_attr, fl1 0x00000001, fl2 0x00000000
14:06:27.395 [2232.1416] tapelib: wait_for_ltid, Mount, timeout 7200
14:06:29.455 [2232.1416] send_MDS_msg: OP_STATUS 0 436494 media-server-303 13 1 0 0 0 0 0 0 *NULL* 0
14:06:29.455 [2232.1416] send_operation_error: Decoded status = 13 from 1
14:06:29.455 [2232.1416] ConnectionCache::connectAndCache: Acquiring new connection for host master-server-301, query type 1
14:06:29.470 [2232.1416] vnet_pbxConnect: pbxConnectEx Succeeded
14:06:29.470 [2232.1416] logconnections: BPDBM CONNECT FROM xx.xx.xx.120.63062 TO xx.xx.xx.122.1556 fd = 1080
14:06:29.470 [2232.1416] vnet_check_vxss_client_magic_with_info: [vnet_vxss_helper.c:871] Ignoring VxSS authentication 2 0x2
14:06:29.564 [2232.1416] db_end: Need to collect reply
14:06:29.579 [2232.1416] mount_open_media: error requesting media, TpErrno = Robot operation failed
14:06:29.579 [2232.1416] openNTDevice: config_path: {6,0,0,0}, serial_num: 531002001997


The library management software is LibStation and the Netbackup host is Windows ( with library control path communication through LibAttach ).

LibStation trace shows the client is sending invalid drive IDs to LibStation

LibStation gets "status_drive_not_in_library" error during the mount operation


Changes

Drive firmware upgrade

Cause

Sign In with your My Oracle Support account

Don't have a My Oracle Support account? Click to get started

My Oracle Support provides customers with access to over a
Million Knowledge Articles and hundreds of Community platforms