My Oracle Support Banner

Enterprise Manager OMS Start Failure Known Issues And Troubleshooting Guide (Doc ID 1448042.1)

Last updated on NOVEMBER 06, 2019

Applies to:

Enterprise Manager Base Platform - Version 12.1.0.1.0 and later
Information in this document applies to any platform.

Purpose

This document contains a list of all known issues related to Enterprise Manager (EM) OMS start up failure and explains how to troubleshoot OMS process control.
Below there is a list of currently known issues and the respective errors, while the Troubleshooting Steps section shows what data to collect and examine is your start failure is not described in the list.

Known Issues

Prerequisite

In order to find the error which is causing the startup failure, locate first the log which will have the failure information. Details on the exact location of the logs will be found in this document:

Note 1432335.1 EM 12c, 13c: Understanding Enterprise Manager Cloud Control OMS Process Control (Start / Stop / Status)
Section: Log / Trace files Generated during the EM Cloud Control OMS Startup

With the error and the behavior in hand, look for the known issues in the list below.

OMS Start Failures (look in OMS and Managed server logs)

  1. Error: Oracle Management Server Could Not Be Started
    Solution: Note 1495519.1 emctl start OMS failed

  2. Error: Unable to retrieve repository credentials from credential store. Verify that repository credentials are set in credential store.
    Solution: Note 1385875.1 EM 12c OMS Fails to Start With the Error : Unable to Retrieve Repository Credentials From Credential Store. Verify that Repository Credentials are Set in Credential Store

  3. Error: Could not create pool connection. The DBMS driver exception was: IO Error: The Network Adapter could not establish the connection
    Solution: Note 1394880.1 EM 12c, EM 13c: OMS Startup "emctl start oms" Fails with Error: "Oracle Management Server is Down"

  4. Error: Could not create pool connection. The DBMS driver exception was: ORA-28000: the account is locked
    Solution: Note 1395399.1 EM 12c, 13c: Enterprise Manager OMS Startup Fails if the SYSMAN Account is Locked in the Repository Database

  5. Error: java.net.SocketException: No buffer space available (maximum connections reached?): connect
    Solution: Note 1535485.1 12C OMS on Windows fails to start with Error : Windows service OracleManagementServer_EMGC_OMS1_1 failed to be started

  6. Error: ERROR failover.OMSHeartbeatRecorder die.417 - OMS HB recorder: causing a restart
    Solution: Note 1609243.1 EM12c: Enterprise Manager 12c Cloud Control OMS Restarts with Message: Error: Zero Rows Updated

  7. Error: Error Occurred: java.io.FileNotFoundException: ..\gc_inst\em\EMGC_OMS1\sysman\config\adminCredsWallet\cwallet.sso (Access is denied)
    Solution: Note 1915288.1 EM 12c: Stopping the Enterprise Manager 12c Cloud Control OMS Fails with Message: Error Occurred: java.io.FileNotFoundException: ..\gc_inst\em\EMGC_OMS1\sysman\config\adminCredsWallet\cwallet.sso (Access is denied)

  8. Error: JPS-06516: Failed to get credential store. Reason oracle.security.jps.service.credstore.CredStoreException: JPS-01050: Opening of wallet based credential store failed.
    Solution: Note 2002413.1 emctl start oms Failed With 'Failed to connect to repository database' and EMGC_OMS1.out File Reports 'Opening of wallet based credential store failed (Permission denied)'

  9. Error: Could not create the Java virtual machine.
    Solution: Note 1928118.1 emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server is Down' and EMGC_OMS1.out File Reports 'Could not create the Java virtual machine'

  10. Error: Unable to retrive repository credentials from credential store. Verify that repository credentials are set in credential store.
    Solution: Note 1942181.1 emctl start oms Failed With 'Unexpected error occurred. Check error and log files' or 'Failed to connect to repository database' and emctl.log File Reports ' Unable to retrive repository credentials from credential store'

  11. Error: WARNING: Limit of open file descriptors is found to be 1024
    Solution: Note 1427402.1 emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server is Down WARNING: Limit of open file descriptors is found to be 1024' and EMGC_OMS1.out File Reports '(Too many open files)'

  12. Error: Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org.apache.log4j.Logger
    Solution: Note 2065293.1 EM 12c: Emctl start/stop/status oms Failed With Error Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org.apache.log4j.Logger

  13. Error: Invalid Connection Pool. ERROR = ORA-02391: exceeded simultaneous SESSIONS_PER_USER limit
    Solution: Note 2075517.1 emctl start oms Failed with 'Connection to the repository failed' and EMGC_OMS1.out File Reports 'Invalid Connection Pool. ERROR = ORA-02391: exceeded simultaneous SESSIONS_PER_USER limit'

  14. Error: emctl start oms Takes Long time to Start Due to netstat Check
    Solution: Note 2111711.1 EM 12.1.0.5 : emctl start oms Takes Long time to Start Due to netstat Check

  15. Error: weblogic.common.resourcepool.ResourceDeadException: 0:weblogic.common.ResourceException: Could not create pool connection. The DBMS driver exception was: ORA-01045: user SYSMAN_MDS lacks CREATE SESSION privilege; logon denied
    Solution: Note 2152088.1 EM12c, EM13c : Oracle Management Server Fails To Start : ORA-01045: user SYSMAN_MDS lacks CREATE SESSION privilege

  16. Error: Incompatible minimum and maximum heap sizes specified
    Solution: Note 2172039.1 EM12c: 12c OMS Startup Fails With "Incompatible minimum and maximum heap sizes specified" In EMGC_OMS1.out File

  17. Error: WorkJob Workerencountered severe error java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space
    Solution: Note 2183169.1 emctl start oms Hangs with Starting Oracle Management Server...EMGC_OMS1.out File Reports java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space

  18. Error: javax.faces.FacesException: An established connection was aborted by the software in your host machine
    Solution: Note 2176534.1 EM13c: OMS Fails to Start after Rebooting Windows Server

  19. Error: java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space
    Solution: Note 2238677.1 EM 12c: emctl start oms hangs at Starting Oracle Management Server... EMGC_OMS1.out Reports java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space

  20. Error: ORA-27072 File I/O error ORA-19502 write error on file' Reported in alert.log
    Solution: Note 2230409.1 EM 13c : emctl start oms Getting Hung 'ORA-27072 File I/O error ORA-19502 write error on file' Reported in alert.log

  21. Error: Connection to the repository failed. Verify that the repository connection information provided is correct.
    Solution: Note 2286122.1 Post Repository DB Upgrade, OMS Start Gives Error: "Connection to the repository failed. Verify that the repository connection information provided is correct"

  22. Error: Timed out waiting for Oracle Management Server to start.
    Solution: Note 2279398.1 EM 12c : Start OMS Hangs for a long time and does not Complete

  23. Error: java.sql.SQLRecoverableException: I/O-Fehler: End of TNS data channel
    Solution: Note 2276297.1 EM 12c, 1EM 3c: Enterprise Manager Cloud Control OMS Start Fails, WebTier Is Up, Oracle Management Server Is Down with Error: End of TNS data channel

  24. Error: emctl Fails with Error: /bin/uname: Argument list too long
    Solution: Note 2281051.1 EM 12c, EM 13c: After Linux Kernel Patch or Upgrade, Enterprise Manager Cloud Control emctl Fails with Error: /bin/uname: Argument list too long

  25. Error: startEMServer.sh': Exec format error
    Solution: Note 2271565.1 EM 13c: OMS startup Fails with "Exec format error" for startEMServer.sh

  26. Error: emcli set for "EMCLI_STATE_DIR" internal environment variable is not a valid directory.
    Solution: Note 2349098.1 emctl start oms Fails and EMGC_OMS1.out File Reports "emcli set for "EMCLI_STATE_DIR" internal environment variable is not a valid directory".

  27. Error: Cannot run program "/bin/kill": error=24, Too many open files
    Solution: Note 2362425.1 EM 13c: 'emctl stop oms' command Fails to Stop OMS with 'Error occurred while trying to stop Oracle Management Server'

  28. Error: JVMJ9VM015W Initialization error for library j9gc24(2): Failed to initialize
    Solution: Note 2297628.1 EM 13c, 12c: OMS Failed to Start After Changing the Heap Size Settings

  29. Error: *sys-package-mgr*: can't create package cache dir
    Solution: Note 2353724.1 EM 12c, 13c: emctl start oms Fails and emctl.log File Reports java.io.IOException: Permission denied can't create package cache dir

  30. Error: Exception: java.lang.OutOfMemoryError thrown from the UncaughtExceptionHandler in thread
    Solution: Note 2349110.1 emctl start oms Fails to start OMS and EMGC_OMS1.out File Reports "Exception: java.lang.OutOfMemoryError thrown from the UncaughtExceptionHandler in thread"

  31. Error: Exception is: "java.io.FileNotFoundException: EM_INST_HOME/user_projects/domains/GCDomain/config/config.xml.bak (Permission denied)
    Solution: Note 2399177.1 EM13c: Starting the Management Server Fails with Error Captured in the Admin Server log: config.xml.bak (Permission denied)

  32. Error: java.sql.SQLRecoverableException: IO Error: Connection reset
    Solution: Note 2374187.1 Em12c, EM13c : OMS startup hangs with Error checking webtier status: Connection refused

  33. Error: No OMS is found to be associated with the current Oracle Home
    Solution: Note 2364990.1 EM 13c, 12c: emctl start oms Command Fails with Error "No OMS is found to be associated with the current Oracle Home"

  34. Error: java.sql.SQLException: ORA-04036: PGA memory used by the instance exceeds PGA_AGGREGATE_LIMIT
    Solution: Note 2471310.1 13.3 EM: OMS Fails to Start With "ORA-04036: PGA memory used by the instance exceeds PGA_AGGREGATE_LIMIT"

  35. Error: Error: Could not find or load main class null
    Solution: Note 2502239.1 EM12c ,13c: emctl start oms Fails with Error: Oracle Management Server Could Not Be Started: After Setting JAVA_EM_MEM_ARGS for oms local_oms is "null"

  36. Error: Could not get id: java.sql.SQLException: ORA-16000: database or pluggable database open for read-only access
    Solution: Note 2564738.1 EM 13c: emctl start oms Hangs and emctl.msg File Reports ORA-16000: database or pluggable database open for read-only access

  37. Error: java.io.IOException: Cannot run program "/bin/bash": error=2, A file or directory in the path name does not exist.
    Solution: Note 2596812.1 OMS Fails to Start With java.io.IOException: Cannot run program "/bin/bash": error=2 in emctl.log

  38. Error: java.net.UnknownHostException
    Solution: Note 2570515.1 EM 13c OMS Fails To Start With Error "java.net.UnknownHostException" in the emctl.log File

  39. Error: Caused By: oracle.mds.exception.MDSRuntimeException: MDS-00521: error while reading document /WEB-INF/config/adfc/emcore-blank-region.xml from metadata repository
    Solution: Note 2577514.1 EM OMS Failed to Start due to all XML files have been deleted from OMS mount point

  40. Error: Oracle Management Server status is down possibly because plug-ins are being deployed or undeployed from it
    Solution: Note 1982626.1 emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server cannot be started now' After a Plugin Deployment Failure on OMS

  41. Error: java.lang.Exception value: java.lang.Exception: Admin Credentials Wallet is not present at
    Solution: Note 1578568.1 emctl start oms Failed With 'Error Occurred: startOMS failed' and emctl.log File Reports 'java.lang.Exception: Admin Credentials Wallet is not present'

Managed server Start Failures (look in Managed Server logs)

  1. Error: JPS-02592: Failed to push ldap config data to libOvd for IGFService "idstore.ldap" in JPS context "default", cause:
    Solution: Note 1468523.1 EM12c, EM 13c: emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server Could Not Be Started' and EMGC_OMS1.out File Reports 'JPS-02592: Failed to push ldap config' or 'adapters.os_xml (No such file or directory)'

  2. Error: weblogic.management.DeploymentException: Exception occured while downloading files
    Solution: Note 1516368.1 emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server is Down' and EMGC_OMS1.out File Reports 'weblogic.management.DeploymentException: Exception occured while downloading files'

  3. Error: java.security.cert.CertificateParsingException: invalid DER-encoded certificate data
    Solution: Note 1532727.1 EM 12c: emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server is intializing. Context not fully initialized yet'

  4. Error: [Store:280105]The persistent file store "_WLS_EMGC_ADMINSERVER" cannot open file _WLS_EMGC_ADMINSERVER000000.DAT.
    Solution: Note 1564184.1 emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server Could Not Be Started' and EMGC_OMS1.out File Reports 'The persistent file store "_WLS_EMGC_OMS1" cannot open file _WLS_EMGC_OMS1000000.DAT'

  5. Error: Could not create pool connection. The DBMS driver exception was: ORA-00257: archiver error. Connect internal only, until freed.
    Solution:Note 1552014.1 EM 12c, EM 13c: Enterprise Manager Cloud Control emctl start oms Fails With Error: Failed to connect to repository database and ORA-00257: archiver error

  6. Error: oracle.security.jps.service.policystore.PolicyStoreException: JPS-10702: The datasource jdbc/sysman-opss-ds is not found.
    Solution: Note 1934209.1 EM 12c, EM 13c: Enterprise Manager Cloud Control OMS Start Fails With Logged (EMGC_OMS1.out) Errors: Failed to connect to repository database and JPS-10702: The datasource jdbc/sysman-opss-ds

  7. Error: Could not create pool connection. The DBMS driver exception was: IO Error: Got minus one from a read call Error Code: 0
    Solution: Note 1473519.1 EM 12C: OMS Failed to Start with Error The DBMS driver exception was: IO Error: Got minus one from a read call Error in EMGC_OMS1.out file

  8. Error: weblogic.security.SecurityInitializationException: Authentication denied: Boot identity not valid;
    Solution: Note 2020154.1 emctl start oms Failed With 'Oracle Management Server Could Not Be Started' and EMGC_OMS1.out File Reports 'Authentication denied: Boot identity not valid; The user name and/or password from the boot identity file (boot.properties) is not valid'

  9. Error: java.lang.IllegalStateException: .../gc_inst/user_projects/domains/GCDomain/config/jdbc (copy) is not readable.
    Solution: Note 2044011.1 EM 12c: OMS Startup Fails with Error: java.lang.IllegalStateException: .../gc_inst/user_projects/domains/GCDomain/config/jdbc (copy) is not readable

  10. Error: Internal Exception: java.sql.SQLRecoverableException: ORA-01033: ORACLE initialization or shutdown in progress
    Solution: Note 2239158.1 EM12c EM13c: emctl start oms Fails with Error: Oracle Management Server Could Not Be Started; EMGC_OMS1.out shows error ORA-01033: ORACLE initialization or shutdown in progress

  11. Error: Could not create pool connection. The DBMS driver exception was: Listener refused the connection with the following error: ORA-12505, TNS:listener does not currently know of SID given in connect descriptor
    Solution: Note 2160864.1 EM 12c, EM 13c: Enterprise Manager Cloud Control Start [emctl start OMS] Fails With Error: ORA-12505, TNS:listener does not currently know of SID given in connect descriptor

  12. Error: weblogic.store.PersistentStoreFatalException: [Store:280041]A record was found in the store with an invalid version of 0.
    Solution: Note 2260001.1 EM 13c: Enterprise Manager 13c Cloud Control OMS Startup Fails with Error: [Store:280041]A record was found in the store with an invalid version of 0

  13. Error: Invalid Connection Pool. ERROR = Unable to set EM Context: java.sql.SQLException: ORA-04063: package body "SYSMAN.MGMT_USER" has errors
    Solution: Note 2340498.1 emctl start oms Fails with "Connection to the repository failed. Verify that the repository connection information provided is correct." and EMGC_OMS1.out File Reports "ORA-04063: package body "SYSMAN.MGMT_USER" has errors"

  14. Error: Could not create connection for datasource 'mds-sysman_mds'.
    Solution: Note 2371064.1 EM 12c, 13c: Unable to Start the OMS Due to a SYSMAN Password Change Done Directly from the Repository Database

  15. Error: Internal Exception: java.sql.SQLRecoverableException: IO Error: The Network Adapter could not establish the connection
    Solution: Note 2353942.1 EM 13c: Enterprise Manager 13c Cloud Control Oracle Management Server Could Not Be Started: Internal Exception: java.sql.SQLRecoverableException: IO Error: The Network Adapter could not establish the connection Error Code: 17002

  16. Error: javax.xml.ws.WebServiceException: WSM-02017:oracle.wsm.policymanager.accessor.ClasspathAccessor:The document "/policies/oracle/wss_username_token_client_policy" does not exist in the repository
    Solution: Note 2366449.1 WSM-07620 : Agent Cannot Enforce Policies Due To Either Failure In Retrieving Polices

  17. Error: Critical error err=3 detected in module Notification Delivery
    Solution: Note 2415712.1 EM 13c: OMS Fails to Start and emctl.msg File Reports Critical error err=3 detected in module Notification Delivery

  18. Error: Caused by: javax.naming.NameNotFoundException: While trying to lookup 'jdbc.OpssDataSource' didn't find subcontext 'jdbc'. Resolved ''; remaining name 'jdbc/OpssDataSource'
    Solution: Note 2434021.1 EM12c, EM13c: Additional OMS is Down with Error: PBS and Console both may not be up

  19. Error: Error occurred while downloading files from Administration Server for deployment request "<ID>". Underlying error is: "null"
    Solution: Note 2542046.1 13c: Enterprise Manager Cloud Control Additional OMS has been Failed to Start with "Error occurred while downloading files from Administration Server for deployment"

  20. Error: weblogic.application.ModuleException: java.lang.ClassNotFoundException: com.oracle.webservices.impl.internalapi.audit.Auditor
    Solution: Note 2584500.1 EM 13c: OMS Failed to Start With "Oracle Management Server is Down. Console may not be up". EMGC_OMS1.out Reports "java.lang.ClassNotFoundException: com.oracle.webservices.impl.internalapi.audit.Auditor"

  21. Error: Error: Unresolved Webapp Library references for "WebAppModule(emgc:/em)", defined in weblogic.xml Extension-Name: odba, exact-match: false
    Solution: Note 2327198.1 emctl start oms Failed with Error Unresolved Webapp Library references for "WebAppModule(emgc:/em)", defined in weblogic.xml

  22. Error: oracle.security.jps.service.igf.IGFException: JPS-02597: You configured a custom Authentication Provider or WLS generic LDAPAuthenticator, which the libOvd can not recognize
    Solution: Note 2080482.1 emctl start oms Fails and EMGC_OMS1.out file Reports 'JPS-02597: You configured a custom Authentication Provider or WLS generic LDAPAuthenticator'

  23. Error: Failed to initialize the application
    Solution: Note 1957102.1 OMS Failed to Start With 'Oracle Management Server is Down. Console may not be up' and EMGC_OMS1.out File Reports 'weblogic.management.DeploymentException: [Deployer:149003]Unable to access application source information'

OPMN/WebTier/OHS Start Failures (look in HTTP and OPMN logs)

  1. Error: opmnctl": error=12, Not enough space
    Solution: Note 1452151.1 EM 12c Emctl Start OMS Returns Error Occurred: Cannot Run Program "<Middleware_Home>/gc_inst/WebTierIH1/bin/opmnctl": error=12, Not Enough Space

  2. Error: No such file or directory: Couldn't create accept lock
    Solution: Note 2042919.1 12c OMS Fails to Start up with "WebTier Could Not Be Started. Reason: Failed to start OHS component"

  3. Error: Error Occurred: WebTier Could Not Be Started. Reason: Failed to start OPMN
    Solution: Note 2103656.1 EM12c : Error Occurred: WebTier Could Not Be Started. Reason: Failed To Start OPMN

  4. Error: opmn: unexpected exit: status 200
    Solution: Note 2256173.1 EM 12c: emctl start oms Failed with WebTier Could Not Be Started. Reason: Failed To Start OPMN

  5. Error: (98)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:7799
    Solution: Note 2258090.1 EM 13c: Enterprise Manager 13c Cloud Control Fails to Start after Configuring SLB with Error: WebTier Could Not Be Started

  6. Error: Unable to initialize SSL environment, nzos call nzosSetCredential returned 28791
    Solution: Note 2294237.1 EM 13c: Enterprise Manger3c Cloud Control OMS Fails to Start: Error Occurred: Webtier Could Not Be Started

  7. Error: listen.c:133: (98)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:9788
    Solution: Note 2521716.1 EM 13c: Enterprise Manager 13c Cloud Control Fails to Start with Error: WebTier Could Not Be Started

Admin Server Start Failures (look in Admin Server logs)

  1. Error: javax.naming.CommunicationException [Root exception is java.net.ConnectException: t3s://myhost.domain.com:7101: Destination unreachable; nested exception is:
    Solution: Note 1448282.1 EM 12c or 11g : Stopping OMS Fails With Error Occurred While Trying to Stop AdminServer And javax.naming.CommunicationException Exception is java.net.ConnectException: t3s://myhost.domain.com:7101 Destination Unreachable

  2. Error: The store "WLS_DIAGNOSTICS" encountered a fatal error, and it must be shut down:
    Solution: Note 2206509.1 EM 13c: Enterprise Manager 13c Cloud Control Admin Server Status Shows FAILED_NOT_RESTARTABLE

  3. Error: Failed to invoke startup class "JPS Startup Class", oracle.security.jps.JpsException: oracle.security.jps.config.JpsConfigurationException: .\config\jps-config.xml (The system cannot find the file specified)
    Solution: Note 2221707.1 EM 12c: Enterprise Manager 12c Cloud Control emctl start oms Fails with Error: Windows service OracleManagementServer_EMGC_OMS1_1 failed to be started

  4. Error: Internal Exception: java.sql.SQLException: ORA-01017: invalid username/password; logon denied
    Solution: Note 2296942.1 OMS Does Not Start With ORA-1017 Error On Repository 12.2

  5. Error: Exception is: "java.net.ProtocolException: Exceeded stated content-length of:
    Solution: Note 2376188.1 EM 13c: Additional OMS Fails to Start and EMGC_ADMINSERVER.out File Reports java.net.ProtocolException: Exceeded stated content-length of 'xxxxxxxxx' bytes

  6. Error: Timed out waiting for Admin Server to start
    Solution: Note 2345113.1 EM13c: emctl start oms hangs at Starting Oracle Management Server... and Starting Admin Server Alone Fails with "Timed out waiting for Admin Server to start"

  7. Error: java.net.ConnectException: Connection refused: connect; No available router to destination]
    Solution: Note 2439079.1 EM13c: Failed To Stop Admin Server on OMS node using emctl stop oms -all on Windows 2012R2 Platform

  8. Error: Authentication denied: Boot identity not valid. The user name or password or both from the boot identity file (boot.properties) is not valid.
    Solution: Note 2531408.1 EM 13c- OMS cannot startup: boot.properties has incorrect username or password

Node Manager Start failures (look in Node Manager logs)

  1. Error: java.net.BindException: Cannot assign requested address
    Solution: Note 1398977.1 EM12c: Enterprise Manager 12c Cloud Control OMS Start OMS Fails after Server Reboot with Error: java.net.UnknownHostException: Found in Emctl.log

  2. Error: java.lang.NumberFormatException: For input string: "STARTING:
    Solution: Note 1629588.1 Node Manager Fails to Start with NumberFormatException

  3. Error: oracle.security.jps.JpsException: oracle.security.jps.config.JpsConfigurationException: ./config/jps-config.xml
    Solution: Note 2355787.1 EM 13c: Enterprise Manger 13c Cloud Control Oracle Management Service Startup Fails with Error: Java.io.FileNotFoundException: ./config/jps-config.xml (No Such File Or Directory)

  4. Error: Fatal error in NodeManager server: null
    Solution: Note 2391609.1 After Failed Plugin Deployment, Unable to Start EM OMS

  5. Error: Fatal error in NodeManager server: The server is unable to create a server socket for listening. The address <hostname> might be incorrect or another process is using port 7,403: java.net.BindException: Cannot assign requested address
    Solution: Note 2418582.1 13c EM: Start Oms Failed With Node Manager Could Not Be Started, emctl.log File Reports "Fatal error in NodeManager server: The server is unable to create a server socket for listening."

  6. Error: NMProcess: SEVERE: Fatal error in NodeManager server: Could not obtain exclusive lock with lockFile
    Solution: Note 2526340.1 Oracle Enterprise Manager 13c Emctl Start Oms Failed. Node Manager Could Not Be Started

  7. Error: Node Manager Could Not Be Started
    Solution: Note 2574099.1 EM 13c: emctl start oms Fails and emctl.log File Reports "javax.net.ssl.SSLException: Unrecognized SSL message, plaintext connection?"

  8. Error: java.lang.IllegalArgumentException: TLS_RSA_WITH_RC4_128_SHA,TLS_RSA_WITH_RC4_128_MD5 Unsupported.
    Solution: Note 1928296.1 emctl start oms Failed With 'Error Occurred: startOMS failed' and nodemanager.log File Reports 'java.lang.IllegalArgumentException: Unsupported'

BI publisher Start failures(look in BIP server logs)

  1. Error: BI Publisher Server Could Not Be Started
    Solution: Note 2115244.1 EM12c, EM13c : BI Publisher Server Startup Fails with Error : BI Publisher Server Could Not Be Started

  2. Error: BI Publisher Server is not functioning because of the following reason: Unexpected error occurred. Check error and log files.
    Solution: Note 2414235.1 EM 13c: BI Publisher Server startup failed

  3. Error: Error - weblogic.management.DeploymentException: <PATH>\oms13c\bi\bifoundation\jee\xmlpserver.ear (The system cannot find the file specified) with : <PATH>\oms13c\bi\bifoundation\jee\xmlpserver.ear.
    Solution: Note 2415062.1 EM 13c on Windows Servers: BI Publisher Server Is Not Functioning Because Of The Xmlpserver.ear File Has Disappeared

  4. Error: java.net.ConnectException: Connection refused: no further information; No available router to destination]
    Solution: Note 2451483.1 EM13c: BIP is Failed to Start After Configuration Changes

  5. Error: The file store primary or cache directory "SWLIB/bip/cluster/BIP_cluster/tlogs" is not a directory.
    Solution: Note 2515329.1 EM 13c: BIP Server does not Start on One Node in a Multiple Enterprise Manager 13c Cloud Control OMS System

  6. Error: The trust keystore configuration specified on the command line or in boot.properties does not match the trust keystore configuration specified in config.xml
    Solution: Note 2591225.1 EM 13c : BIP startup failed after rollback of WLS Custom Certificate to Demo Certificates

Troubleshooting Steps

To view full details, sign in with your My Oracle Support account.

Don't have a My Oracle Support account? Click to get started!


In this Document
Purpose
 Known Issues
 Prerequisite
 OMS Start Failures (look in OMS and Managed server logs)
 Managed server Start Failures (look in Managed Server logs)
 OPMN/WebTier/OHS Start Failures (look in HTTP and OPMN logs)
 Admin Server Start Failures (look in Admin Server logs)
 Node Manager Start failures (look in Node Manager logs)
 BI publisher Start failures(look in BIP server logs)
Troubleshooting Steps
 OMS Startup
 1. OPMN / WebTier start Failure
 2. NodeManager Start Failure
 3. EMGC_ADMINSERVER Start Failure
 4. EMGC_OMS* Component Start Failure
References

My Oracle Support provides customers with access to over a million knowledge articles and a vibrant support community of peers and Oracle experts.